Dropbox Paper

Dropbox Paper: Gelin beraber yazalım

Markdown’dan o kadar bahsedip de Paper’ı es geçmek olmaz. Sadece bir depolama firması olmak istemeyen Dropbox’ın, bu yönde attığı somut adımlardan ilkinin sonucu olarak geliştirildi Paper. Yazıya başlamadan önce sitesini incelemek isteyenleri böyle alalım.

Önceleri isminin Not defteri olması planlanmış fakat ürünü yansıtmayacağını düşündükleri, yeterli etkiye sahip olmadığını düşündükleri için en sonunda, Türkçe kağıt anlamına gelen Paper isminde karar kılmışlar. Dropbox’ta ürün yöneticisi olarak çalışan Matteus Pan’ın şu görüşü, bu kararı daha anlamlı kılıyor;

İsmi çok sevdik çünkü kağıt fiziksel olarak basittir, esnektir, Paper da en nihayetinde yaratıcı bir servis.

Bir belge oluşturduktan sonra herhangi bir metin düzenleyici gibi yazmaya başlıyorsunuz. Herhangi bir metni biçimlendirmek için önce seçiyorsunuz, seçtiğinizde üstünde çıkan araç çubuğundan istediğiniz biçimlendirme seçeneğini kullanabiliyorsunuz. Ne var ki bu araç çubuğu fare hareketi olmadan ortaya çıkmıyor. Yani tuş takımı yardımı ile metni seçseniz de görüntülenmesi için fareyi küçücük de olsa hareket ettirmeniz gerekiyor. Bu işin kötü tarafı, iyi tarafı ise tuş takımı kısayolları alışılmış kısayollarda ve çalışıyorlar. Diğer bir iyi tarafı da Markdown desteği sayesinde zaten az önce bahsettiğim biçimlendirme yöntemine ihtiyacınız olmuyor.

Bir metni kalın mı yazmak istiyorsunuz iki yıldız işareti koyun, yazacağınızı yazın ve peşine iki yıldız işareti daha koyun. Sihirli bir şekilde yazdığınız metin kalın yazı olarak güncelleniyor. Başlıklar için # işareti ve bir boşluk, kod biçimleme için ters tırnak işareti vb. Markdown kurallarına aşinaysanız Paper ile çalışmaya çok rahat alışabilirsiniz.

Şimdi gelelim bir diğer Paper alametifarikasına;

Paper’ı tek başınıza kullanırsanız, belgelerinizi Dropbox üzerinde tutabileceğiniz bir metin düzenleyiciye sahip oluyorsunuz. Fakat Paper bununla sınırlı değil. Aslında kendisi bir çevrimiçi işbirliği aracı. Oluşturduğunuz belgeyi başkalarıyla paylaşabiliyorsunuz ve paylaştığınız kişiler belgede sizinle aynı anda çalışabiliyorlar. O an belge üzerinde çalışan kişileri görebiliyor, herkesin yaptığı değişiklikleri canlı olarak takip edebiliyorsunuz.

Klasik Markdown becerilerinin yanı sıra, bir çevrimiçi işbirliği aracı olmasından dolayı bazı ekstralara sahip. Örneğin @ işareti ile kullanıcı adı kullanarak belge üzerine çalışan diğer kişilere işler atayabiliyorsunuz. Sürükle bırak yardımı ile belge üzerine bıraktığınız görsel dosyaları otomatik olarak Dropbox’a yükleniyor ve belgenin bir parçası oluyor. Görsel harici diğer dosyaları belgeye eklerseniz, belgeye erişime sahip olan herkes bu dosyalara da erişebiliyor.

Bir çok özelliği ile Google Dokümanlarına benziyor fakat Dropbox pazarda pay sahibi olabilmek için bu özelliklerin ötesine geçmeye çalışıyor. Örneğin Attribution (Niteleme/nitelik) adını verdikleri bir özellikle, bir çok kişinin çalıştığı belgelerde kimin hangi değişikliği ne zaman yaptığı kolayca takip edilebiliyor.

Eğer Dropbox’ı etkin olarak kullanıyorsanız bir diğer güzel tarafı da dahili arama becerileri ile dosya sistemine başvurmanıza gerek kalmadan, belge içinden dosyalarınız içinde arama yapabiliyorsunuz.

Mobil uygulamaları sayesinde gittiğiniz her yerde belgelerinize ulaşabiliyor, ekibinizle beraber çalışmanıza devam edebiliyorsunuz.

Ulysses’e ısınmaya başladım aslında, hala 10 saatlik deneme sürecinin içindeyim. Geriye 8 saatim kalmış gözüküyor. Paper tam bu noktada aklımı çeliyor. Ücretsiz olması, mobil uygulamaları, Dropbox dosyalarıma erişebilmem, Markdown desteklemesi, tüm bunlar Ulysses’in karşısında Paper’ın elini güçlendiren özellikler. Günlük hedeflerime bağlı kalarak yazmaya devam edeceğim. Umuyorum Ulysses’in deneme süreci bitmeden, ben de metin düzenleyicim hakkında nihai karar ulaşacağım.

Bitirirken

Paper’ı denemek isterseniz bir Dropbox hesabına ihtiyacınız olacak. Henüz bir Dropbox hesabınız yoksa buradan bir tane oluşturabilirsiniz. Verdiğim bağlantı benim referans bilgimi de içeriyor. Bu şekilde üye olduktan sonra, Dropbox uygulamasını indirip yüklerseniz bana da 500MB’lık depolama alanı kazandırmış olacaksınız. Bağlantıyı kullananlara şimdiden teşekkürler!