IIS üzerinde çalışan WordPress için e-posta desteği (SMTP)

Son zamanlarda işim gereği IIS üzerinde bir kaç blog yapılandırdım. Blog sistemi olarak da WordPress 2.7.x kullandım. IIS üzerinde gerek PHP, gerekse WordPress çok güzel bir şekilde çalışıyor. Tek bir problem var o da WordPress e-posta gönderemiyor. Dışarı açık ve kimlik doğrulaması istemeyen bir SMTP sunucunuz varsa ne ala, ki bu yöntemin güvenli olduğu da söylenemez. Benim durumumda WordPress’e bir şekilde SMTP sunucumuz üzerinden e-posta gönderebilme yetisi kazandırmam gerekiyordu. Her ne kadar bir anlık, bunu aşılması gereken bir engel/mücadele olarak görsem ve WordPress için bir eklenti olmaya varabilecek bir macera olarak düşünsem de iş yaşantısı insanı daha hızlı çözümlere itiyor. Ufak bir araştırma sonucu CimySwift SMTP for WordPress isimli eklentiyi buldum.

Ekran görüntüsü

Eklenti oldukça basit. Etkinleştirdiğinizde Ayarlar mönüsünde Cimy Swift SMTP adında yeni bir başlık açıyor. Bağlantıya tıkladığınızda yukardaki ekran görüntüsünde gördüğünüz ekran üzerinden ayarları yapabiliyorsunuz. Eklentinin küçük bir dil dosyası vardı, hemen onu da çevirdim. Onu da buradan indirebilirsiniz.

PHP ile uygulama geliştirmek – Bölüm 1

PHP ile uygulama geliştirmek istiyorsunuz ama nereden başlayacaksınız?

Bu makale <?PHP echo “Merhaba Türkiye”; ?> gruplarında yazmaya başladığım PHP ile uygulama geliştirmek yazı dizisinin birinci bölümüdür. Gelecek vaad etmeyebilir. Taslaktır, geliştirilebilir.

Öncelikle uygulama geliştirebilmeniz için bir geliştirme ortamına ihtiyacımız var. PHP dilinden anlayan bir web sunucusuna ihtiyacımız olacak. Bunun için IIS ya da Apache kullanabilirsiniz. Daha sonra gelişmiş uygulamalar geliştirmek için bir veritabanı sunucusuna ihtiyacınız olacak. Bunun için de ücretsiz ve açık kaynak kodlu sunuculardan PostgreSQL ya da MySQL kullanabilirsiniz. Oracle Express ya da Microsoft SQL Server 2005 Express Edition ile ücretli rdbms (İlişkisel veritabanı yönetim sistemleri) üzerinde uygulama geliştirme imkanlarını test edebilirsiniz.

Elinizde hazır bir geliştirme ortamı yoksa tüm bu programların kurulması ve birbirleriyle uyumlu bir şekilde çalışması için çok uğraşmanız gerekebilir ya da XAMPP vb. hazır uygulamalar ile yolunuza devam edebilirsiniz. Benim tavsiyem XAMPP kurun. Pakete dahil olan uygulamalar bir başlangıç yapmanız için (ve belki de daha fazlası için) yeterli düzeyde. Kendinizi geliştirdikçe istediğiniz uygulamaları istediğiniz ince ayarlarla kurmayı öğrenir ve istediğiniz şekilde çalışırsınız.

Yine de programlarımı kendim kurar kendim kontrol ederim diye ısrar ediyorsanız şöyle bir kaynak önerebilirim. (Kaynağı hazırlayan Huseyin Tufekcilerli‘ye de teşekkür etmeyi unutmayalım.)

Geliştirme ortamını hazırlamak için size biraz süre tanıyayım sonra kaldığımız yerden devam edelim.