Otobüs simsarlarının doğuşu

UKOME ya da İETT, hangisi sorumlu bilmiyorum ama yeni bir karar alınmış. Artık halk otobüslerinde bilet kesen görevliler bulunmuyor. Yani halk otobüslerini kullanmak için de Akbil ya da elektronik bilet kullanmak zorundasınız. Kayıt dışı kullanımın önüne geçmek adına güzel bir adım, ne var ki duraklarda gerekli alt yapı çalısmaları yapılmadığı için insanlar zor durumda kalabiliyor. Özellikle yerleşim yerlerine uzak olan duraklarda Akbil dolduracak yer bulmak sıkıntı yaratabiliyor.

Bu kararın bir başka iz düşümü de otobüslerde yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayacak simsarlar. Bugün otobüse bindiğimde Akbil’imde yeterli bakiye kalmadığını gördüm. Otobüsten inip Akbil doldurabileceğim bir yer aradım. Tabi bu sırada otobüs beni beklemedi ve otobüsü de kaçırmış oldum. Farkettim ki en yakın Akbil dolum yeri en az 5-10 dakika yürüme mesafesi uzaklığında. Belki uygulama tüm otobüslerde başlamamıştır ümidiyle bir sonraki otobüsü beklemeye başladım. Çok geçmeden geldi ve yine ücretli binemeyeceğimi gördüm. Ne yapacağımı planlarken otobüsün içindeki mülayim yüzlü bir bey, içinde benim de olduğum bir grup Akbil’siz insana, kendi Akbil’ini kullanabileceğimizi, kendisinin Akbil’ini bir kaç durak sonra doldurabileceğini söyledi. Ben dahil herkes durakta beklemek istemediğimiz için bu güzel teklife balıklama atladık.

Minibüslerde duymaya alışık olduğumuz “Ücretini vermeyen kalmasın. Var mı ücretini ödemeyen?” vb. cümlelerin arasında sekiz kişiden para topladı. Arada bir kişiye öğrenci indirimi bile uyguladı. Sonra ön tarafa geçip beş kere Akbil okuttu. O sırada biraz İETT ve UKOME’ye sinirimden, biraz da işimin görülmüş olmasından dolayı pek umursamadım ama eminim önümüzdeki günlerde bu ve benzeri manzaralar ile daha çok karşılaşacağız.

Ofise geldiğimde direkt şu haber ile karşılaştım: Halk otobüslerinde yeni dönem başladı! Habere göre İBB günler öncesinden bu durumu duyurmuş, ama toplu taşıma araçlarını seheri kullanan insanların bu duyuruları takip etmesi çok kolay olmayabiliyor. Acaba bu tip durumları düşünüp bir e-posta listesi kurmuşlar mıdır diye düşünüp İETT web sitesini kontrol ettim. E-Posta Aboneliği başlıklı bir bağlantı görünce çok umutlandım ama anladığım kadarıyla bu sistem de 2009’dan bu yana hiç kullanılmamış; İETT E-Posta Aboneliği arşiv sayfası

Umarım en kısa zamanda yerleşim yerlerine uzak ya da Akbil/Elektronik bilet doldurma imkanı olmayan duraklara gerekli destek sağlanır.

“Otobüs simsarlarının doğuşu” üzerine 7 yorum

  1. Aynı durumu sabah bende yaşadım ama ben unutkanlığımdan yaşadım o ayrı çünkü para ödemeli ulaşımın kalktığından 13 Ağustos’ta son olduğundan haberim vardı ve akbilimi doldurmamıştım haftasonu. Tüm araçlarda şoförün arkasındaki reklam bölümünde vardı baya bir zaman bu afişler oradan gördüm ben şahsen. Tabi her otobüste var mıydı bilemiyorum. Ama benim olayımda sabah 500T otobüsüne binecektim biri geçti durakta durmadı ama dikkatimi çeken eskiden para alan muavinlerin koltuğunun önünde oturan bir genç vardı güldüm artık o koltuk boştu para geçmiyordu çünkü. Bir sonraki otobüse bindim yine aynı yerde başka bir genç oturuyor akbilimi bastın bakiye sıfır şoför artık para geçmiyor ama isterseniz bu arkadaşımızda akbil var ve sizin yerinize basabilir dedi. Döndüm arkamı orada oturan genci gösteriyor ne kadar dedim 4 lira dedi!! Mecbur tamam dedim verdim parayı. Sonraki durakların hepsinde şoför cama astığı yazıyı göstererek artık para geçmiyor akbiliniz yoksa burada bir arkadaş var sizin yerinize basabilir diyor. Yani orada oturan arkadaş eski muavin ve 4 liraya akbil satıyor orada :) Tamam kayıt dışının önüne geçmek için iyi bir şey ama zaten deli gibi kazanan balık istifi yolcu taşıyan halk otobüsü sahiplerine de yeni bir kazanç kapısı açılmış olduğunu gördüm. Hepimize hayırlı olsun, aklınızda olsun akbilinizi doldurun :)

  2. Enteresan bir memlekette yaşıyoruz. insanları mağdur etmek için elerinden geleni yapıyolar. elektrik kuyruğu, su kuyruğu felan kuyruğu filan kuyruğu derken bide başımıza akbil olayı çıktı, Benim anladığım kadarıyla siz koyunsuznuz sizi yöneten çobanlar var çobanlar sizi nereye yönlendirse oraya gideceksiniz. anlamına geliyor, Veya şöyleki mulaim yüzlüler için bir ticaret merkezi kuruldu:) akbili olmiyanlara akbilini kullandırtıp 3,5 harçlık cebe indiren mülaim amcalar:)

  3. Eh yuh artık bu kadar da olmaz. Asgari gelirin 658 lira olduğu bir ortamda ulaşım dünyanın parası bir de 4 tl almak nedir. Sırf muavin koltuğunda bir adamın oturup akbili basmasıda ayrı bir komedi. Böyle bir durum olsa olsa bizim ülkede olurdu zaten. Dayanamadım güldüm ne diyeyim
    :))

  4. Bunu Konya’da 2 yıl önce yaptılar. Çok sorunlu oldu ama elkart bayilerinin artırılması büfelere verilmesi bir nebze rahatlattı. Şu an elektronik abonman sistemine geçildi. Sınırsız otobüs kullanımı 75 tl yaptılar. Bence her şekilde kazıklanan halk oluyor ama neyse :)

  5. aynen kardeşim takılıyorum sana

Yorumlar kapalı.