Windows XP için hayatınızı kolaylaştıracak 5 ücretsiz uygulama

Daha önce de işinize yarayacak bir kaç uygulamadan bahsetmiştim. Bu sefer eksikleri tamamlamak üzerine bir paket hazırladım.

Windows XP, 3. servis paketi ile oldukça stabil hale gelmiş olsa da, halen eksikliğini duyduğum uygulamalar ve komutlar mevcut. Ücretsiz bir kaç ufak uygulama ile bu eksikleri gidermek mümkün. Her ne kadar ücretsiz olsalar da, uygulamaların geliştirilmesine devam edilebilmesi için biraz bağış yapılması da hiç fena olmaz elbette ki.

Lafı fazla uzatmadan, kendi deneyimlerimden yola çıkarak hazırladığım bu ufak listeyi sizlerle paylaşayım. Listeden hemen önce buyrun referans olarak kullanacağımız sağ tuş menüsü;

Sağ tuş menüsü

1. Open Command Window Here

Windows XP için özel olarak hazırlanmış, tam da benim bahsettiğim gibi, belli açıkları kapamaya yönelik bir kaç ücretsiz uygulamanın bir modülü olan bu ufak uygulama, klasörlere sağ tuşla tıkladığınızda çıkan menüye kendisini ekliyor ve tıkladığınız klasörün yol bilgisi ile bir komut satırı açabilmenize olanak sağlıyor. Bu sayede işlem yapacağınız klasöre dos komutları ile ulaşabileceğinizden kat kat daha hızlı ulaşabiliyor, işlerinizi çabucak halledebiliyorsunuz. Bu vesile ile PowerToys’dan da kısaca bahsetmiş olduk.

Uygulama: Open Command Window Here
Diğer uygulamalar: Microsoft PowerToys for Windows XP

2. TeraCopy

TeraCopy, Windows XP’nin oldukça beceriksiz ve hantal dosya kopyalama arayüzünün yerine geçerek, çok daha becerikli bir şekilde dosya kopyalama işlemlerinizi yükleniyor.

TeraCopy

En sevdiğim özelliği, çok fazla dosya kopyalarken, bir dosyada problem olduğunda kopyalamayı yarıda kesmek yerine, ilk etapta okuma/yazma hızını düşürerek dosyayı kopyalamaya çalışması, dosya çok inatçı çıkarsa o dosyayı pas geçerek diğer dosyaları işlemeye devam etmesi. İşlem bittiğinde rapor penceresinde problemli dosyaları görüp gereken işlemi yapıyorsunuz. Tüm işlemi baştan yapmaktansa ilgili dosyaya yoğunlaşabiliyorsunuz. Dosya kopyalamaya ara verebilme, kopyalama işlemini yarıda bırakırsanız daha sonra kaldığınız yerden devam edebilme, kopyalama işlemi bittiğinde bilgisayarı kapatabilme vb. bir çok yararlı özelliği mevcut.

Uygulama: TeraCopy

3. CopyPath

Dosyalar ile çok işlem yapıyorsanız ve özellikle de dosyaların hangi klasörde olduğu bilgisine sık sık ihtiyaç duyuyor ve bu bilgiyi almak için windows explorer ile cebelleşiyorsanız 61 KB boyutundaki bu ufak uygulama işinizi fazlasıyla görecektir. Yüklendiğinde kendisini dosya/klasör sağ tuş menüsüne ekliyor ve iki tıkla dosyanın/klasörün tam yolunu kolayca kopyalamanızı sağlıyor.

Uygulama: CopyPath

4. Unlocker

Bir dosyayı silmeye ya da değişiklik yapmaya çalıştığımda, başka bir program tarafından kullanıldığına dair bir mesaj alıp işimin yarım kalması, Windows XP’de en çok sinirlendiğim durumlardan birisidir. Kimi zaman bilgisayarı baştan başlatarak çözülebilen, kimi zaman bunu bile fayda etmediği bu durum için çok becerikli ve ücretsiz bir uygulama var.

Unlocker

Unlocker isimli bu uygulama ile isterseniz sadece dosya üzerindeki kilidi kaldırabilir, isterseniz dosyayı kilitleyen uygulamayı sonlandırabilir ya da isterseniz direkt olarak dosyayı silebilirsiniz.

Uygulama: Unlocker

5. Shutdown Komutu

Bu madde tanım itibarı ile bu listeye ait olmayabilir fakat çok fazla bilinmemesinden dolayı, eminim ki bahsettiğimde sanki yeni bir uygulama bulmuş gibi olacaksınız. Bu komut yardımıyla bilgisayarınızı ya da uzak bir bilgisayarı kolayca kapatabilecek, baştan başlatabilecek hatta uyku moduna geçirebileceksiniz.

Shutdown arayüzü

Genelde forumlarda ya da ipuçları köşelerinde kısaca komutun tanıtımlarına rastlıyorum. En kolay kullanımı, Başlat menüsünden Çalıştır’a tıklayıp, komut satırına shutdown -parametre şeklinde kullanılması olsa da, parametreleri aklınızda tutmak zorunda değilsiniz. Daha doğrusu aklınızda tutmanız gereken tek parametre var.

shutdown -i

Bu komut sayesinde yukarda görmüş olduğunuz görsel arayüz açılacak ve işlemlerinizi çok daha kolay yapabileceksiniz. Kullanabileceğiniz diğer parametreleri öğrenmek için komut satırında hiç parametre vermeden shutdown komutunu çalıştırın. Parametre listesi karşınıza gelecektir.

Benim bahsedeceğim ufak uygulamalar bu kadar, sizin de kullandığınız bu tip ufak uygulamalar varsa paylaşırsanız sevinirim.