“Ambiguous match found” hatası neden kaynaklanır, nasıl düzeltilir?

UYARI!
Bu yazı güncelliğini yitirmiştir. Okumaya devam etmeyi planlıyorsanız lütfen yazıdaki bilgilerin artık geçerli olmayabileceğini göz önünde bulundurun.

ASP.NET ile uygulama geliştirirken çok ilginç bir sorunla karşılaştım. Biraz uğraştıktan sonra sorunu çözdüm. Şansıma çok büyük bir proje değildi ve yine şansıma küçük bir değişiklik yaptığım sırada karşıma çıktı. Bu yüzden problemi çok daha kolay tanımlayabildim ve bu da çözüme daha kolay ulaşmamı sağladı.

Problem derleme sırasında karşınıza çıkmıyor. Proje sorunsuz bir şekilde yapılandırılıyor fakat problemin olduğu web sayfasını açmak istediğinizde ilk satırda belirsiz eşleşme (Ambiguous match) bulunduğu ile ilgili bir hata mesajı alıyorsunuz ve sayfa açılmıyor. Aşağıdaki ekran görüntüsüne benzer bir görüntü ortaya çıkıyor.

Bir süre webde araştırınca sorunun neden oluştuğunu, nasıl çözüleceğini burada buldum. Temel olarak problem, web sayfasında tanımlanmış bir kontrol ile aynı isme sahip bir değişken tanımlandığında ortaya çıkıyor. C# büyük/küçük harf duyarlı bir dil olsa da nedense bu durumda düzgün çalışmıyor ve hata üretiyor. Yani sayfanızda “Metin” isimli bir kontrol bulunuyorsa “metin” isimli bir değişken kullanmamanız gerekiyor.

Karşımıza açıklayıcı bir hata mesajı çıkmadığı için bu davranışın bir bug olduğunu düşünüyorum. İşin ilginç yanı konuyla ilgili bulduğum makale 2006 yılına ait, yani en az 5 senedir bu problem var ve Microsoft tarafından konu ile ilgili bir geliştirme/açıklama/düzeltme söz konusu değil…

C# ile SEO uyumlu daha anlaşılır web adresleri hazırlama

PHP ile bu işi nasıl yapabileceğimizi daha önce anlatmıştım. C# ile geliştirdiğimiz bir uygulamada da gerekli olunca biraz araştırdım. PHP ile olan deneyimlerimden yola çıkarak ihtiyaç listesi çıkarttım ve bu ihtiyaçlar doğrultusunda biraz araştırma yaptım. Bu araştırmalardan bir tanesi HTML etiketlerinin temizlenmesi konusuydu ki ondan da bahsetmiştim. Geriye çentikli karakterlerin (ğ,ü,ş,ö,ç, ì, é vb.) çentiksiz hallerine ulaşmak gibi bir problem kalmıştı. Problemin çözümüne burada ulaştım.
Okumaya devam et C# ile SEO uyumlu daha anlaşılır web adresleri hazırlama

.NET için HTML etiketleri temizleme metodu

Bir metnin içindeki HTML etiketlerini temizlemek için çözüm yolları ararken, çok ilginç bir çözüm ile karşılaştım. Bu ve benzeri durumlarda genellikle ilk olarak, problemi kendim nasıl çözerim diye düşünürüm. İlk aklıma gelen, düzgün yapılandırılmış bir düzenli ifade (regular expression) ile metnin içindeki tüm HTML etiketlerini temizlemek oldu. Uygulamaya geçmeden önce bir de internette araştırayım dedim ve burada probleme çok ilginç bir yönden yaklaşan bir çözüm buldum. Makalede benim aklıma da gelen düzenli ifadeler ile karşılaştırma da yapılmış ve makalede görebileceğiniz gibi bu yöntem çok daha hızlı çalışıyor. Bunun en önemli sebebi de çok yalın bir mantık kullanılmış olması.
Okumaya devam et .NET için HTML etiketleri temizleme metodu

“Cannot create/shadow copy ‘dll ismi’ when that file already exists” probleminin çözümü

Geçen gün uygulamalarımızın çalıştığı sunucunun olay kayıtlarını incelerken ASP.NET’in sürekli olarak bu hata ile karşılaştığını gördüm. Bunun neticesinde web siteleri kimi zaman cevap veremez duruma geliyordu. Internette biraz araştırma yaptığımda genelde geliştiricilerin Visual Studio’da çalışırken bu hatayla karşılaştıklarını gördüm. Bir süre çözüm aradıktan sonra bu yazıyı bulduk(Engin ile birlikte). Benim gibi bu problemle karşılaşmış ve çözüm yolu arayışındaki başka bir geliştiricinin bulduğu çözümü ben de sizlerle paylaşayım dedim.

web.config dosyanızda system.web elemanına aşağıdaki kod öbeğini ekleyerek sorundan kurtulabilirsiniz.

shadowCopyBinAssemblies özelliği şu şekilde tanımlanmış: Bir Boolean(Evet/Hayır) değeri ile uygulamanın Bin klasöründe yer alan bileşenlerinin, gölge kopyalarının (shadow copy) uygulamanın ASP.NET geçici dosyalar klasörüne kopyalanıp kopyalanmayacağını belirtir.

Umarım işinize yarar.

BOM karakter dizisi olmadan XmlWriter ile UTF-8 kullanımı

C# ile geliştirdiğim projelerde XML üretmem gerektiğinde, bu konuda çok becerikli olduğunu düşündüğüm XmlWriter nesnesini kullanırım. Nesneyi oluştururken aşağıdaki gibi oluştururdum;

XmlWriter writer = new XmlTextWriter(stream, Encoding.UTF8);

Bilmediğim şey ise, bu şekilde nesneyi oluştururken otomatik olarak streamin başına UTF-8 tanımlayıcısı olan üç baytlık BOM karakter dizisinin ekleniyor olduğuydu. Yazmış olduğum bir servisi kullanan firmadan gelen dönüş ile, gönderdiğim XML’de BOM olduğunu ve bu yüzden XML’i düzgün işleyemediklerini öğrendim. Bunun üzerine BOM olmadan XML’i nasıl oluştururum diye araştırdım ve buradaki makaleye ulaştım.

Yapmamız gereken çok basit. Daha önce Encoding.UTF8 ile elde ettiğimiz Encoding nesnesini bu sefer yeni bir Encoding nesnesi oluşturarak hallediyoruz. Yeni Encoding nesnemizi oluştururken de encoderShouldEmitUTF8Identifier parametresini false olarak kullanıyoruz;

XmlWriter writer = new XmlTextWriter(stream, new UTF8Encoding(false));

Ben XmlWriter kullanırken bu sorunla karşılaştığımdan yazı da bu konu etrafında şekillendi. Elbette ki Encoding kullandığınız başka durumlarda da bu şekilde Encoding nesneleri oluşturabilirsiniz.