Okuma Listem – Mart 2020

Okuma düzenimi Mart ayında da bozmadım ve tam 5 kitap okudum. 2020 meydan okumamda istikrarlı bir şekilde ilerliyorum. 14. haftanın içindeyiz ve ben 15 kitap bitirmiş durumdayım. Farklı tarzlarda kitaplar arasında gidip geldim. Değişik bir ay oldu.

“Okuma Listem” serisindeki tüm yazılar

Mart ayında okuduğum kitaplar;

Eminim Şaka Yapıyorsunuz Bay Feynman! – Richard P. Feynman

Bu kitaba daha çok yıldız vermek isterdim. Gerçekten çok değişik bir kişilik Richard P. Feynman. Kendi ağzından yaşamının belli kesitlerini okumak çok keyifliydi. Muzır kişiliği sayesinde tüm kitap boyunca başına bir şeyler gelmesini bekledim ama her seferinde bir tebessümle bir sonraki bölüme geçtim. Bazı yerlerde kahkahalara boğulduğum oldu.

Dehası, çok yönlü kişiliği, girişkenliği (her ne kadar kendi aksini iddia etse de) ve şansı sayesinde sürekli kendini değişik durumlar içine sokuyor ve bunlardan sıyrılmasını da beceriyor. Problemlere farklı bakış açılarıyla yaklaşması, tam anlamıyla kutunun dışında düşünmesi, öğrenmeyi öğrenmek üzerine çalışması ve bunları yaparken de içinde bulunduğu topluma fayda sağlaması inanılmaz.

Nobel ödülünü kazanmış olmaktan şikayet eden bir insan kendisi. Çünkü ödülün getirdiği ün ve tanınmışlık istediği gibi hareket etmesini engelliyor. Tabi bu onu yıldırmıyor, yeni yöntemler buluyor kendince. Merak ettiği, denemeler yaptığı her alanda başarılar sağlıyor, tatmin yaşıyor. Bir kuramsal fizikçi, bir profesör olarak müzik ve resim konusunda yaptıklarını okuduğunuzda eminim siz de bu görüşlerime hak vereceksiniz.

Güzel Dediniz Bay Feynman‘ı okuduktan sonra kitaplığıma Richard Feynman kitaplarıyla genişleteceğimi yazmıştım. Sırada Keşfetmenin Hazzı var. Yine çok keyifli bir okuma olacağını umuyorum.

Puanım: ★★★★★

Keşke Anne Babam da Okusaydı Dediğiniz Kitap – Philippa Perry

Kitabın başlığı gerçekten de hakkını veriyor: Keşke Anne Babam da Okusaydı Dediğiniz Kitap (Siz Okuduğunuz İçin Çocuklarınız Çok Sevinecek). Philippa Perry çocuk sahibi olma, çocuk yetiştirme, çocuklarınızla bağ kurma, sorunların üstesinden gelme, iletişim vb. bir çok konuda vaka örnekleri ve alıştırmalar ile çok doyurucu bir kitap yazmış. Bir çok yerde kendi yavrumu yetiştirirken yaptığım yanlışlarla karşılaştığım gibi, kimi zaman da kendi yetiştirilmem sırasında ailemin olumlu/olumsuz davranışlarına örnekler buldum. Bunların tümü sürecin bir parçası ve ebeveynler kendilerini bunlarla baş etmeyi becerebilecek şekilde donatmalı.

Yakın zamanda Kitap Okuma Alışkanlığı Edinme üzerine bir yazı yazmıştım. O yazıda kullandığım kitap görsellerinde bu kitabı kullanmıştım. Görebileceğiniz gibi oldukça fazla not almış durumdayım. Genelde alıntılarımı ya da beğendiğim yerleri, kitabı kirletmemek adına kitap üzerinde değil, fotoğrafını çekerek EverNote’ta saklıyorum fakat bu sefer bir istisna yaptım. Çünkü altını çizdiğim yerler ilgili bölümün özünü içeriyor olsa da o kısımları tekrar okurken aslında bölümü de tekrar bir gözden geçirmek gerekliliğini hissettim. Ayrıca benden sonra kitabı eşimin okumasını ve okurken de benim dikkatimi çeken yerleri görmesini, kendi dikkatini çeken yerleri işaretlemesini ve sonrasında üzerinde konuşmayı isteyeceğim.

Özet olarak; bebek bekliyorsanız, yeni bebek sahibi olduysanız, çocuğunuz ya da evde esip gürleyen ergen ile baş etmeye çalışıyorsanız bu kitabı okuyun. Alınacak çok güzel dersler var. Bir şeyleri onarmak için hiç bir zaman geç değil…

Puanım: ★★★★★

Artık Biliyorum: Dünyanın En İlginç Gerçeklerinin Perde Arkasındaki Hikayeler – Dan Lewis

Başlarken çok büyük bir beklenti ile başlamadığım iyi olmuş. Vakit geçirmek, hafif okuma yapmak için ideal. Arada bir boş bilgiler ile günü çeşnilendirmek için kullanılabilir. Yine de hikayeler arası geçiş güzel kurgulanmış. Bir ana bilgi ve ona bağlı ek bilgi ile her hikaye arasında güzelce bağlantı kurulmuş. Arada gerçekten şaşırdığım olaylar/konular olmadı değil ama okumadığınızda da bir şey kaybetmeyeceğiniz bir kitap.

Puanım: ★★☆☆☆

Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı – Mark Manson

Ustalık Gerektiren Kafaya Takmama Sanatı yine bir şekilde başladığım için bitirdiğim kitaplardan biri oldu. Eğer kafaya takmama (ya da orijinal dilindeki gibi kullanırsak “s.klememe”) bir sanatsa, ve ustalık gerektiriyorsa bu durumda Mark Manson bu iş için başvuracağımız usta değil. Ne var ki bu sanatı uyduran kendisi olduğu için de çok önemli değil. Sağa sola verip veriştirmekle bir kitap yazılabileceğini gösteren kitaplardan biri olmuş. İşsiz kalırsam ya da şu hayatta çok boş kaldığım bir dönem olursa böyle bir kitap yazacağım ben de…

Puanım: ★★★☆☆

Bir İletişim Modeli Olarak Oyunlaştırma – Özgür Bayraktar

Mart ayının kitaplarını bitirdiğimde Mart bitmemişti. 2 günde bitirilebilecek bir kitap ararken Karan kitaplıktan bunu buldu ve “biter mi baba?” diye sordu. Biter dedim. :)

Az ama öz bir kitap olmuş. Dönemin oyunlaştırma dinamikleri güzel bir şekilde analiz edilmiş. Basılmasının üzerinden 5 sene geçmiş olmasına rağmen bir çok konuda kitapta anlatılanlar hala kendine yer bulabilir durumda.

Puanım: ★★★☆☆


Nisan ayı için farklı bir planım var. Karan için Percy Jackson serisini almıştık. Okuması için uygun mu anlamak için en iyi yolun kendim okumak olduğuna karar verdim. 5 kitaplık bu seriyi mini bir meydan okuma ile Nisan ayında bitirmeye çalışacağım.

Kapak görseli için kullandığım şablonu freepik.com’dan edindim, yaratıcısı: timmdesign