Yoğun bir ay, kitap okumaya çok fazla fırsat bulamadım ama uzun zamandır listemde beklemekte olan bir kitabı bitirdim. Zweig okumaya devam ettim. Biraz da bir kaç Harry Potter dünyası kitabı bitirdim. Hem seviyorum hem de Karan’dan önce okuyarak uygunluk kontrolü yapmış oluyorum.
“Okuma Listem” serisindeki tüm yazılar
Ağustos ayında okuduğum kitaplar;
Ay Işığı Sokağı – Stefan Zweig
Hızlı okuma listemden bir Zweig kitabını daha bitiriverdim. Bir kitap diyorum ama aslında 3 farklı hikayeden oluşuyor kitap. Ay Işığı Sokağı bunlardan ilki. Spoiler vermeden hikayelerden bahsetmek oldukça güç, bu nedenle hikayelerin konularına pek değinemeyeceğim.
Bir kere daha Stefan Zweig‘ın küçük ya da kısa sürede gerçekleşen olayları nasıl etraflıca anlattığına, tasvirlerine hayran kaldım. Özellikle karakterlerin duygularını aktarma konusunda çok başarılı. Karakter profillerini öyle güzel oluşturuyor ki, Laporella’ın sinsi gülüşünü gözümde canlandırabildim.
Yine de Zweig ile tanışmak için öncül bir kitap olarak önermem. Şu ana kadar okuduklarıma nazaran biraz daha farklı bir yapısı var ve çok daha iyi eserleri varken bu kitap ile kötü bir ön yargı oluşmasını istemem.
Puanım: ★★★★☆
Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? – Newt Scamander (J.K. Rowling)
Karan ile Harry Potter maceramız devam ediyor. Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar? Harry Potter kitaplarında karşımıza çıkan canavarlar ve varlıklar ile ilgili bir rehber. Kitabın yazarı olarak Newt Scamander gözüküyor çünkü aslında kitabı büyücülük dünyasında yayınlanmış bir kitap gibi tasarlamışlar. Ön sözünden yazar hakkında sayfalarına kadar bu çizgiyi korumuşlar ve çok keyifli bir sonuç ortaya çıkmış.
J.K.Rowling‘in Comic Relief ve Lumos için kaleme aldığı bu kitabın tüm gelirleri bu iki hayır kurumuna gidiyor. Bu amaçla şu ana kadar yazdığı iki kitaptan birisi. Diğeri de okuma listemde bekliyor.
Rowling bu kitapta, mitler ve efsanelerde kendisine yer bulmuş bir çok yaratığı çok güzel bir şekilde Harry Potter dünyasına entegre etmiş durumda. Özellikle Muggle dünyasına yaptığı referanslar (Peri ve tek boynuzlu at örnekleri vb.), canavar ve varlıkların ayrıntılı bilgileri, Muggleların başlarına gelen şeylerin aslen bu sihirli yaratıkların yaptıkları olması gibi konular Harry Potter okuyucularının okuma keyfini artıracak bir etki oluşturuyor.
Yavrunuz Harry Potter okuyorsa peşi sıra ya da belki öncesinde bu kitapları aradan çıkartmanızı tavsiye ederim. Böylece bahçede pıtırkurt aramaya çıktığınızda neyle karşı karşıya olduğunuzu az çok bilirsiniz.
Puanım: ★★★★★
Çağlar Boyu Quidditch – Kennilworthy Whisp (J.K. Rowling)
Çağlar Boyu Quidditch aynı Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?‘da olduğu gibi takma bir yazar ismiyle, Kennilworthy Whisp tarafından yazılmış görünse de, yine Harry Potter evreninin ayrıntılarına ışık tutan bir J.K.Rowling kitabı.
Popüler büyücü oyunu Quidditch’in tarihini, kurallarını ve daha bir çok ayrıntıyı öğrenebileceğiniz eğlenceli bir kitap. Özellikle Amerika’da oynanan Quodpot ile ilgili kısımlarda çok güldüm, eğlendim. Rowling ince bir alayla, hınzırca bir gönderme yapmış.
Kitabın kalitesi ve içindeki çizimler de keza yine takdir ettiğim diğer iki ayrıntı oldu.
Puanım: ★★★★★
1984 – George Orwell
1984 uzun zamandır okuduğum en iyi kitaptı diyebilirim. Belki de kitapta anlatılanlar ile günümüz Türkiye’si arasında çok fazla benzerlik görmüş olmamdan dolayı bu kadar güçlü duygular hissetmiş de olabilirim. Nihayetinde çok keyifli bir kitaptı. Verebilseydim daha yüksek puan verirdim.
George Orwell yarattığı distopyada oldukça titiz davranmış. Hikayedeki dünyayı basit öğelerle geçiştirmemiş. Kullanılan dilden, toplum yapısına bir çok konuda ayrıntılı bir çekilde çalışmış ve ortaya çıkan sonuç da harika olmuş. Kitap bittikten sonra yer alan ek de bunun bir başka göstergesi.
Kitaba yapılan yorumlardan birinde Yevgeny Zamyatin‘den Biz kitabını öğrendim. Hem karşılaştırmak adına hem de bu türden daha çok kitap okumak için en kısa sürede edinip okuyacağım.
Son olarak, okurken çok hoşuma giden iki alıntıyı paylaşmak istiyorum;
Geçmişi kontrol eden geleceği kontrol eder. Bugünü kontrol eden geçmişi de kontrol eder.
Kitleler asla, yalnızca ezildikleri için, kendiliklerinden başkaldırmazlar. Kendilerine karşılaştırma yapabilecekleri ölçüler verilmedikçe, ezildiklerinin bilincine varmazlar.
Puanım: ★★★★★
Bu ay en azından bir kitap daha okumak istiyordum ama başladığım kitaplar biraz ağır (hem konu olarak, hem gramaj olarak) olduğundan yetiştiremedim. Darısı Eylül’e.
Kapak görseli için kullandığım şablonu freepik.com’dan edindim, yaratıcısı: timmdesign