Vikipedi – Özgür Ansiklopedi

Vikipedi bildirgeç‘de vikipedi’ye destek kampanyası başlamış. Ben de kendi çapımda destek olmak istedim.

Kampanyanın çıkış noktası Tekno Seyir blogundaki şu yazı. Benim de amacım aslen bu yazıya dikkat çekmek. Çünkü tahmin ediyorum ki şu sıralar istesem de bu kalitede bir yazı ortaya çıkartamam. :)

Bildirgeç’deki bildiride yorumlarla kampanyaya destek olanlar listeleniyor. Sevindirici bir şekilde destek olanların sayısı hızlı bir şekilde artıyor. Ben de destek olmak için sağ sütuna Vikipedi‘ye bağlantı içeren bir banner koydum. Askerde olduğum sürece madde girişi yapamayabilirim belki ama en azından kalıcı bir bağlantı ile kullanımını ve bilinirliğini arttırabilirim diye düşünüyorum.

Siz en iyisi bu konu için burada daha fazla zaman harcamayın ve Tekno Seyir‘deki nefis tanıtım yazısını okuyun.

Bildirgeç

bildirgeç sürekli takip ettiğim nadide bir site. aktif olarak tekrar bloglamaya başladığım zaman aftermath ya da kısaca aft, bildirgeç’ de uzaylılar‘ a ekledi karalamalar’ ı. uzaylılar üzerinden ziyaretçiler gelmeye başladığında farketmiş ve sevinmiştim. Sürekli takipçisi olduğum bir sitenin benim varlığımın farkında olması hoşuma gitmişti. Son zamanlarda da bildirgeç’ e girdiğimde sağ tarafta rastgele ekrana gelen uzaylılar arasında karalamalar’ ı gördükçe ayrıca seviniyorum, nedense… :)

Yoksa ay peynirden mi oluşmuş?

http://moon.google.com adresinden 20 Temmuz 1969 tarihinde aya yapılan ilk başarılı inişin şerefine Google Maps arayüzü ile hazırlanmış NASA imajına ulaşabilirsiniz. Bu adres mim olarak ya da bildiri olarak bir kaç kere bildirgeç’ e konu olmuştu. Bugünkü konumuz ise, bu sistemde en yüksek yakınlaşma derecesinde karşımıza çıkan sürpriz hakkında. Okumaya devam et Yoksa ay peynirden mi oluşmuş?

Questionable Content

bildirgec‘de dolaşırken şu soru-cevap‘a verilen cevaplardan birisinden buraya, buradaki yazıları okurken de Questionable Content (‘Şüpheli İçerik’ şeklinde çevrilebilir sanırım) ‘e ulaştım. Questionable Content, Jeph Jacques tarafından yaratılmış bir web çizgiromanı. Haftaiçi pazartesiden cumaya her gün yeni bir bölümü yayınlanıyor. Buradan birinci bölüme ulaşabilir, buradan ise tüm bölümlerin bir listesine ulaşabilirsiniz. WikiPedia’da konu ile ilgili gayet açıklayıcı bir makale de mevcut.

Ara sıra misafir çizerlerin de katıldığı hikayede kendi adıma çoook eğlendiğimi söyleyebilirim. Misafir çizerlerinde kendi web çizgiromanları mevcut ki oralara hiç dalmamam gerektiğini düşünüyorum. Mesela hızlıca bir bakış attığım Sam and Fuzzy bünyemde etkisini göstermeden tarayıcıyı kapattım. Boy on a Stick and Slither, Robot Stories dolaşırken bulduklarım. WikiPedia ‘da hakkında WikiPedia makalesi yayınlanmış çizgiromanların listelendiği bir Webcomics Listesi var.

Questionable Content ile biraz vakit geçirmeyi düşünürseniz Pintsize ‘a özellikle dikkat edin. Bu kişilikli(!) erkek(?) robot ani çıkışları, yiyecek (özellikle de kek) hastalığı ve esprileri ile çizgiromandaki favori karakterim olarak yerini aldı. Bir de ‘Coffee of Doom’ da tezgahın arkasındaki kara tahtaya dikkat edin. :)