Google Translate Türkçe

Bugün Google Translate ile ilgili Twit’imi gönderdikten sonra farkettim ki, microblogging benim normal blog alışkanlıklarımı kötü yönde etkilemiş. Eskiden böyle bir olayla karşılaştığımda hemen araştırma yapar, bir blog yazısı yazardım. Şimdi ya Twitter ya da FriendFeed‘e yazıp geçiyorum. Bu alışkanlığımı kırmaya çalışacağım. Bu yazı da bunun ilk adımı olsun.

Başlıkta da yazdığı gibi Google Translate artık Türkçe çeviri yapabiliyor. Dün konuyla ilgili önce Erman‘dan görüp, daha sonra da Google Operating System‘deki yazıyı okuduktan sonra, yine de Türkçe eklemeleri için çok çalışmaları lazım diye düşünmüştüm. Bugün FriendFeed‘de Ahmet Yükseltürk‘ün bu girdisini görünce hemen yeni bir tarayıcı sekmesi açıp Google Translate’e girdim.

Google Translate Türkçe
Tüm özellikleri ile beraber (metin çevirisi, web sayfası çevirisi, tercüme ile arama, sözlük) hiç bilmediğimiz dillerden Türkçe’ye çeviri (ya da tam tersi) yapabilecek olsak da, denemelerimde gördüm ki Türkçe’nin yapısı itibarı ile köprünün altından daha çok su akması gerekiyor. Yine de bu adım çok sevindirici bir haber. Özellikle Türkiye’de hala kelime çevirisi ile çeviri yaptığını iddia eden onlarca program göz önüne alındığında.

Buna benzer bir projem vardı, arada o da güme gitti ama varsın gitsin.

Firefox’da varsayılan adres çubuğu arama motorunu değiştirmek

Tarayıcılarda arama kutusu ortaya çıkmadan önce, adres çubuğunu kullanarak arama yapardım, ki hala bu alışkanlığımdan tam olarak vazgeçmiş değilim. Firefox‘da (ilk yüklenen ayarların değiştirilmediğini varsayarsak) adres çubuğuna web adresi dışında bir şey yazdığınızda otomatik olarak Google’da yazdığınız kelimeyi arar ve arama sonuçlarını ekrana döker.

Piyasadaki çeşitli programlar, tarayıcı araç çubukları vb uygulamalar kurulum sırasında bazen size bilgi vererek, bazen de hiç bir bilgi vermeden tarayıcınızın varsayılan arama motorunu değiştirebilir. Nitekim benim tarayıcımın arama motoru da bir program tarafından Yahoo olacak şekilde değiştirilmiş. Yahoo’ya bir kastım yok ama Google’ı arama konusunda daha çok sevdiğimden bu ayarı eski haline getirmek istedim. Biraz araştırma sonucu nasıl yapılacağını burada buldum.

Okumaya devam et Firefox’da varsayılan adres çubuğu arama motorunu değiştirmek

WordPress 2.6 ve Google Gears

Yine bir dil dosyası güncelleme işlemi sırasında yine yeni bir 2.6 sürümünde olması muhtemel özellik karşıma çıktı. Resmi bir açıklama aramama rağmen bulamadım. Kilometre taşlarına baktığımda buradaki çağrıda 2.6 sürümü için hedeflenen bir Google Gears (tanım ve teknik bilgi için Alper Dinçer’in bu makalesine bakabilirsiniz.) adaptasyonu buldum. Bu adaptasyon ile yönetim ekranında Google Gears kullanılarak blog sunucusuna yapılacak istek sayılarının büyük oranlarda azaltılması, ağ trafiğinin azaltılması ve dolayısıyla da çok daha hızlı bir yönetim paneli sağlanması hedefleniyor.

Hali hazırda ziyaretçilerinizin sitenizdeki yazıları bilgisayarınızda depolamasına olanak sağlayan ve yine Google Gears kullanan WP-Offline isimli bir eklenti mevcut. Fakat RSS mevcut iken bu eklentinin pratikliği tartışmaya açık. Bahsettiğim özellik ise blog yazarlarının işini oldukça kolaylaştıracağa benziyor.

Bu arada 2.6 sürümünde karşınıza çıkacak yenilikleri merak ediyorsanız buraya bir göz atın. Şu an için irili ufaklı 770 çağrı bulunuyor.

Google Maps – Daha Yakından

Google Maps Street View

Google, harita servisi Google Maps üzerinde yeni bir hizmeti devreye sokuyor. Yaklaşık 2 yıl kadar önce Amazon‘un harita servisi (yazıyı yazarken kontrol ettim, harita servisi kapatılmış.) A9 tarafından gündeme getirilen, geçtiğimiz sene Microsoft’un Windows Live Local Virtual Earth (Bu servisi isimlendirirken çok düşündüler mi acaba?) hizmetini devreye almasının ardından en sonunda Google da Street View adını verdiği yeni hizmetini devreye alıyor. (Kaynak)

Street View ile, Google Maps’de gezinirken desteklenen bölgelerde mekanların gerçek fotoğraflarına ulaşabilecek ve gezintinizi bu şekilde yapabileceksiniz. Türkiye için bu sistem ne zaman devreye girer bilemiyorum ama Google’ın işe el atmasını sevindirici buluyorum. Çünkü hemen her hizmetini yerelleştiren Google’ın bu hizmetini de bir gün Türkiye’yi kapsayacak şekilde genişleteceğini düşünüyorum. Ha bu arada bir Türk firması çıkar, daha gelişmiş bir uygulama ortaya çıkartırsa çok daha güzel olur elbette.

Street View’in aktif kullanılabildiği yerlerde Street View tuşu ortaya çıkıyor. Mavi çizgiler ile belirtilmiş güzergahlarda Street View özelliğini kullanarak gezebiliyormuşuz. New York civarında biraz araştırma yapmama rağmen denk gelemedim. (ve New York haritasında gezinirken farkettim ki, harita modundayken binaların geometrik şekilleri, yükseklikleri vb özelliklerini de görebiliyorsunuz) İlk paragrafta bahsettiğim muadili sistemler ile karşılaştırıldığında da Google’ın yine bir adım ilerisini düşündüğünü aşağıdaki videodan görebilirsiniz.